ΔΕΘ: To target group των ανακοινώσεων Μητσοτάκη – Το καλάθι της νοικοκυράς και το… φλερτ με τους νέους

Εμπλουτισμένες αλλά… κοστολογημένες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Με αιχμή του δόρατος την οικονομία ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει στη Θεσσαλονίκη το κυβερνητικό σχέδιο για τη διετία 2022- 2023. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ θα κάνει ένα σύντομο απολογισμό της «γαλάζιας» διακυβέρνησης αλλά το βασικό κομμάτι της ομιλίας του θα είναι εστιασμένο στην επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό θα αναφερθεί στις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας, ωστόσο θα στείλει μήνυμα αισιοδοξίας εστιάζοντας στα ισχυρά αντισώματα που διαθέτει η ελληνική οικονομία.

Μέχρι χθες ήταν σε εξέλιξη ένας μαραθώνιος συσκέψεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο για να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων, που θα εξαγγελθεί σήμερα στη ΔΕΘ. Μάλιστα στο … παρά πέντε μπήκαν και νέα μέτρα στο τραπέζι, μετά τα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
ΔΕΘ: Εμπλουτισμένες αλλά… κοστολογημένες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Οι εκτιμήσεις είναι πως – μετά και την θετική πορεία της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού- η χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη άνω του 5%. Ωστόσο ο φόβος ενός νέου κύματος της πανδημίας – καθώς τη Δευτέρα οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία – οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση να κρατήσει χρήματα στον “κουμπαρά”. Επομένως το πακέτο προτάσεων που θα ανακοινωθεί σήμερα θα είναι εμπλουτισμένο αλλά κοστολογημένο.

Το κύριο βάρος στην ομιλία του πρωθυπουργού θα δοθεί στην οικονομία και σε δύο βασικές ενότητες : τις φοροελαφρύνσεις και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Έμφαση θα δοθεί και σε μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής, όπως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (με νέες αναφορές στην ανάγκη εμβολιασμού για να χτιστεί τείχος ανοσίας) και η κλιματική κρίση.

Στην κυβέρνηση μιλούν για μέτρα που θα διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας, ενώ βαρύτητα θα δοθεί με στοχευμένες ανακοινώσεις σε τρεις μεγάλες «ομάδες» :

1.Ευάλωτοι. Μια σειρά μέτρων – που θα ανακοινωθούν  απόψε – σχετίζονται με τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Μεταξύ άλλων θα γίνει αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού (που έχει ήδη αποφασιστεί) , στην παράταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών (και σε ένα επιπλέον ψαλίδι 1.1 ποσοστιαίας μονάδας), αλλά και σε ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (για παράδειγμα στην ενέργεια προκρίνεται  η περαιτέρω ενίσχυση του δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου αλλά και η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης).

2.Μεσαία στρώματα. Ο πρωθυπουργός στοχεύει στη μεσαία τάξη, με την οποία επιδιώκει και ο ΣΥΡΙΖΑ να συσφίξει τις σχέσεις του. Στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινώσει στοχευμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα η παράταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ) ,  μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ (απομένει μια μεσοσταθμική μείωση  8%) αλλά και μέτρα για να απορροφηθούν οι κραδασμοί από το ράλι τιμών (διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κ.α.). Μάλιστα στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως όσον  αφορά στην ενέργεια θα πρέπει να υπάρξουν ευρύτερες παρεμβάσεις που δεν θα αγγίζουν  μόνο  στους πλέον αδύναμους οικονομικά  αλλά θα επεκτείνονται και στους μικρομεσαίους.

3. Νέοι. Ξεχωριστό  πακέτο μέτρων θα υπάρξει για τις νεότερες ηλικίες, ένα  κοινό που θέλει να προσεγγίσει η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων θα υπάρξει αναφορά σε νέο επιδοτούμενο  πρόγραμμα απασχόλησης για νέους από 18 έως 29 ετών που κάνουν τα πρώτα βήματα στην αγορά εργασίας, σε  αναμόρφωση του συστήματος κατάρτισης και σε ειδικές δράσεις για νεοφυείς επιχειρήσεις. Τέλος αναμένεται να υπάρξουν και κίνητρα για τους μαθητές που εμβολιάζονται (πιθανώς με τη μορφή data), κατά τα πρότυπα του freedom pass που έχει δοθεί σε νέους από 18 έως 25 ετών.

Παράλληλα στη σημερινή του ομιλία  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στο κόσμο του επιχειρείν, τονίζοντας πως παρά την πανδημία η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη μεταρρυθμιστική της ατζέντα. Θα κάνει εκ νέου κάλεσμα στους επενδυτές, ενώ θα εξαγγείλει και συγκεκριμένα μέτρα φοροελαφρύνσεων. Τέλος ειδική  αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ, μιλώντας για μια ιστορική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά